Høyt oppi lia, i Hallingdal, nærmere bestemt i Høvet, var jeg en gang på besøk. I det store huset fantes en liten hylle med bøker, deriblant en kokebok med spennende oppskrifter. En av oppskriftene var viltgryte med ingefær, rødvin og sjokoladesaus! Vi prøvde oppskriften, og det smakte himmelsk! Dessverre glemte jeg å skrive den ned.. I årene etter har jeg tenkt mye på den deilige, og for meg da, litt utradisjonelle viltgryta. Jeg har eksperimentert meg fram til ingrediensene, og kommer frem til en oppskrift jeg er fornøyd med. Det er denne oppskriften vi skal lage på nyttåraften i år. Siden alle gode ting er til for å deles, deler jeg den med deg her. Håper du prøver den ut. Du kommer ikke til å angre! Bonne appetite!
OPPSKRIFT: Elgstek med ingefær, rødvin og sjokoladesaus.
Jo flere kokker, jo bedre blir det! Nyttårsaftenmiddag 31.12.2015! |
Ingredienser:
Kjøtt
- En stor, surret, benfri elgstek (eller annet viltkjøtt)
Grønnsaker
- 3-5 store gulrøtter
- 2 store gule løk eller 8-10 sjalottløk
- 1 liten persillerot (i mengde, omtrent tilsvarende en gulrot)
- 2 pastinakk
- 1/2 purre
- 1 hvitløksfedd
- Krydder (og sauseingredienser)
- smør eller olje (ikke margarin!) til steking
- 1-2 ts salt
- 2 ts kvernet, sort pepper
- 2-3 nellikspikre
- 1 liten stjernanis
- 2 lauvbærblad
- 1 - 2 ss hakket frisk rosmarin og / eller timian
- 1-2 ts enebær
- 1-2 ts fersk revet ingefær
- 4-5 dl rødvin
- 150 g mørk kokesjokolade ( gjerne 70%)
- (Eventuelt noen skiver geitost og 2-4 SS tyttebærsyltetøy)
Slik gjør du:
Begynn med å forberede ingrediensene, og forvarme stekovnen.- Forberedelser kjøtt: La kjøttet være romtemperert. Dersom du kjøper en frossen viltstek, la den sakte tine i kjøleskapet. Hvis den er stor, vil det minst ta et par dager. En times tid før du setter igang med forberedelsene, kan du ta steken ut av kjøleskapet og la den romtempereres.
- Forberedelser grønnsaker: Skrell grønnsakene. Del opp løk, purre og rotgrønnsaker i litt røsslige biter.
- Forberedelser krydder: riv ingefær. knus svart pepper, stjerneanis og nellikspikre i en morter.
2.Brun løk og grønnsaker i gryten, til løken blir lett gyllen. Ha i rosmarin og/eller timian og lauvbærbad. Hell rødvin i gryten. La det varme seg til ca 70-80 grader. Ta elgsteken ut av aluminiumsfolien, ha den i gryten og sett hele gryten i forvarmet stekeovn (ca 100 grader), ca 2-4 timer.
3. La steken stå så lenge du ønsker, til termometeret viser at kjernetemperaturen har nådd den temperaturen du ønsker. (PS: Ved langtidsstekingen på lav temperatur, vil ikke kjernetemperaturen stige vesentlig etterpå, under hviletiden som kjøttet trenger.)
4. Ta gryten ut av ovnen. Ta steken ut og la den hvile på et fat (eventuelt innpakket i aluminiumsfolie).
5. SAUS: Sett gryten tilbake på platen. Ha enebær i gryten. Ta ut lauvbærbladene. Mos alt i gryten til en saus, med stavmikser. Brekk opp mørk sjokolade. Rør inn sjokoladen og smak til med eventuelt tyttebærsyltetøy, brunost, salt og pepper.
6. Elgsteken skjæres i skiver og serveres med pottstappe / kokte potter / brød / byggrynsris / quinoa eller det tilbehøret du måtte ønske.
Bonne appetite, og godt nytt år!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.