Sommeren. Varme, lange dager. -Og mange, mange insekter...
Det er en liten stund til enda, men for noen kommer den raskere enn solen og jorden rekker å lage dagene lange. Elevene mine på Hadeland folkehøgskole reiser om kort tid på studietur. Nye eventyr, ukjente farvevann. Det minner meg om diktet Hva lykke er? av Inger Hagerup:
Hva lykke er?
– Gå på en gressgrodd setervei
i tynne, tynne sommerklær,
klø sine ferske myggstikk
med doven ettertenksomhet
og være ung og meget rik
på uopplevet kjærlighet
Å få et florlett spindelvev
som kjærtegn over munn og kinn
og tenke litt på vær og vind.
Be prestekravene om råd
og kanskje ja – og kanskje nei –
han elsker – elsker ikke meg.
Men ennå ikke kjenne deg.
Denne gangen reiser helse og helhet gjengen til Peru. I høyfjellet og den hellige dalen er det minimalt med mygg, allikevel anbefales det generell, god myggbeskyttelse, blant annet på grunn av zikavirussmittefaren i Sør-Amerika. Kan vi bruke naturmedisinen til dette da? Å jada! Eteriske oljer kan brukes både for å forhindre at myggen stikker og for å lindre kløen når den først har stukket. Det er ikke en sikker beskyttelse, men etter min mening, en minst like god myggbeskyttelse som mange av myggstiftene og myggsprayene du kan få kjøpt. Mindre giftige, mer naturlige, og med mange andre gode bieffekter enn kun den insekts fordrivende effekten, kan du også få av de eteriske oljene. Åpning av luftveiene, styrking av immunforsvaret, avslapning av sinnet, med mer, er virkninger de eteriske oljene kan ha for kropp og sinn.
Insekter og eteriske oljer.
Noen eteriske oljer som kan virke insekts fordrivende: Anis, basilikum, bjørk, enebær, eucalyptus, furu, geranium, kajeput, kanel, manuka, may chang, muskatellsalvie, nellik, niaouli, peppermynte, sitron, sitrongress, sitronmelisse, spearmint, tagetes, tea tree og timian.
Noen eteriske oljer som kan virke lindrende for huden ved myggstikk: Basilikum, geranium, tysk kamille, lavendel, ryllik, patchouli, sedertre, sandeltre og tee tre.
Noen eteriske oljer som kan virke kløelindrende: Benzoin, bergamot, enebær, immortelle helichrysum, tysk kamille, lavendel, manuka, myrra, niaouli, sandeltre, sedertre, sitronmelisse, tea tree, peppermynte, spearmint.
Kjemiske komponenter
Enkelte eteriske oljer inneholder kjemiske komponenter som kan virke spesifikt insekts fordrivende. Eksempler på dette er de kjemiske komponentene: pinen (finnes i furu), geraniol (finnes i geranium og palmarosa), citronellol (finnes i sitrongress og eucalyptus citriodora), cineol (finnes i eucalyptus smithi og eucalyptus globulus), menthol (finnes i peppermynte og spearmint)
Lag deg ditt eget myggmiddel.
Med oversikten du nettopp har fått, kan du enkelt lage deg et myggmiddel. Det er bare å velge: Spray eller olje? Det er opp til deg. (NB: Ta selvfølgelig hensyn til allergier og overføslomhet du eventuelt måtte ha. Bland alltid de eteriske oljene ut i en vegetabilsk olje.)
Romspray: For en romspray, bruk desinfisert vann, som du kan få kjøpt på apoteket. Eller bruk et hydrolat. For eksempel, lavendelhyrolat, peppermyntehydrolat, kamillehydrolat, furuhydrolat eller enebærhydrolat som base. Hell det på en liten sprayflaske. Tilsett noen dråper eterisk olje. Rist godt før hver bruk. Spray rommet og deg selv med jevne mellomrom.
Myggolje: Vil du lage en myggolje, bruk en nøytral vegetabilsk olje. Hell den på en beholder og tilsett litt mindre enn halvparten antall dråper eteriske olje i forhold til antall ml vegetabilsk olje. Dersom du bruker peppermynte i blandingen, skal du kun applikere oljen på små områder av kroppen. Vær forsiktg med ansiktet og hold deg unna slimhinner, genitalia og den sensitive huden rundt øynene.
Gratis oppskrift!
Her får du et par forslag til myggoljer som kan virke både forebyggende og lindrende. Til 100 ml vegetabilsk olje, for eksempel solsikkeolje, mandelolje eller olivenolje, bruk følgende blanding eteriske oljer:
Mygg #1: Geranium 15 dr , Basilikum 10 dr, Eucalyptus citriodora 20 dr, Peppermynte 5 dr,
Mygg #2: Furu 10 dr , Lavendel 8 dr, Palmarosa 10 dr, Sitrongress 20 dr,
Mygg #3: Peppermynte 10 dr, Eucalyptus citriodora 25 dr, Tysk kamille 10 dr.
Slik gjør du:
Finn fram alt du trenger: Eteriske oljer, vegetabilske oljer og flaske/pumpe/sprayflaske, som du skal blande på.
1. Hell vegetabilsk olje på beholderen.
2. Bland de eteriske oljene i den vegetabilske oljen. OBS: Det kommer raskt mange dråper. Hell forsiktig.
3. Sett korken på. Ta med på tur.
4. Smør deg inn morgen og kveld, og gjerne ved behov. NB: Bruker du peppermynte i blandingen, skal du på grunn av peppermynteoljens kjølende virkning på huden, kun smøre inn små kroppsområder. For eks: nakken, underarmer, legger. Aldri en slik sterk peppermynteoljeblanding på hele kroppen!
Ellers: lavendelolje bør du alltid ha med deg på tur. Den er et lite førstehjelpsskrin på flaske og kan brukes til alt fra å berolige nerver og bedre søvnen, til å desinfisere småsår, kutt og lindre (gjerne blandet i aloe vera) solbrenthet.
Kilden til denne bloggposten er hentet fra Kirsti Fjesme Tryggestad sitt kompendium om aromaterapi, og mine egne erfaringer med eteriske oljer. Bildene er tatt av Viviann Alexandra Knutsen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.