fredag 9. desember 2016

Urtete og aromaterapi

Johannesurt, bergmynte og urtehagen på Hadelandfhs
 Har du noen gang lurt på hva som er forskjellen på å bruke urter og eteriske oljer som helsefremmende verktøy? Når jeg underviste på helse og helhet linjen ved Hadeland folkehøgskole, pleide vi å begynne skoleåret med å gå ut og sanke viltvoksende medisinske planter i nærområdet. Elevene fikk boken Medisinplanter i Norge av Rolv Hjelmstad som en guide til urtesakingen og urtenes bruksområder. De ble også oppfordret til å bruke Urtekildens planteleksikon på nett. Etterpå tørket vi urtene og brukte dem for å lage økologisk helsefremmende urtete, som vi drakk daglig i løpet av skoleåret. Noen av urtene, for eksempelviltvoksende johannesurt eller rosmarin og lavendel fra urtehagen, puttet vi på glass med olje for å lage oljeuttrekk som senere kunne brukes i aromaterapimassasjen eller til naturkosmetikklagingen.


Eterisk olje i druekjerneolje.
Aromaterapi defineres ofte som "den helhetlige, trygge, terapeutiske og alsidige bruken av eteriske oljer." Eteriske oljer fremstiles fra forskjellige planter, hovedsakelig gjennom destilasjon. Andre fremstillingsmetoder er mekanisk kaldpressing (sitrusoljene), enfleurage (noen av blomsteroljene, rose, jasmin osv) og CO2 ekstraksjon (blomster og enkelte kvaer). Telemark urtebrænderi har skrevet en god og enkel artikkel på norsk om dette for de som vil lese mer.


En dråpe tysk kamille i en bolle med vann.
De eteriske oljene består av kjemiske komponenter fra plantene de er produsert fra. Gjennom fremstillingsprosessen endres noe av den kjemiske strukturen. For eksempel i destileringen av tysk kamille og ryllik, dannes en kjemisk komponent som heter Azulen, som farger den eteriske oljen blå. Denne komponenten er en av grunnene til at ryllik og tysk kamille har en svært betennelsesdempende og hudlegende effekt, spesielt ved eksem og "problemhud". Hvis du lager te av ryllik og kamille, vil du ikke få en blå te. Heller ikke om du tørker urtene og legger de på olje, vil du få en blå olje. Azulenkomponenten dannes i destilasjonsprosessen.
En av forskjellene på eteriske oljer og urter, er mengden virkestoffer per mengde plantemateriale. De eteriske oljene er svært konsentrerte. Omtrent et tonn roseblader trenges for å lage omtrent 1 liter eterisk roseolje. Omtrent 400 kilo furu trenges for å lage ca 1,2 liter eterisk furuolje. Tenk deg hvor mye plantemateriale som er i hver dråpe eterisk olje!

Hva er så hovedforskjellen på eteriske oljer og urter?

Den høye konsentrasjonen av virkestoffer per mengde "materiale" er en naturlig årsake til en forskjell i virkningen av eteriske oljer og urter. I tillegg vil det på grunn av fremstillingsmetoden av eteriske oljer være kjemiske forbindelser i de eteriske oljene som er forskjellige fra urtene de er fremstilt fra. I tillegg må vi huske at eteriske oljer hovedsakelig er fettløselige. Derfor blandes de i vegetabilske oljer eller en annen emulgator. I fremstillingen av eteriske oljer separeres, enkelt forklart de mest vannløslige komponentene og de mest fettløselige komponentene. De mest vannløselige blir hydrolat, og de mest fettløselige blir eterisk olje. Ved bruk av urter, i form av urtete eller urteavkok får vi mange flere av plantes vannlselige komponenter med, i tillegg til vitaminer, mineraler og sporstoffer. På grunn av dette kan noen av urtene for eksempel brukes som næringstilskudd. Brennesle, som er en av de mest næringsrike viltvoksende plantene i Europa er et godt eksempel på dette. I gamle dager ble brenneslen brukt som en viktig del av vårens matauk, når vinterens matlager var brukt opp.
Det finnes helt sikkert mange andre forskjeller på eteriske oljer og urter. Dette er noen av de viktigste.


Å kombinere:

For å kunne gi det beste til mine klienter, og til meg selv, bruker jeg både urter og eteriske oljer. Urtene sanker jeg, eller kjøper av økologisk kvalitet, blander dem og serverer som urtete. De eteriske oljene bruker jeg i de individuelt tilpassede aromaterapeutiske oljeblandingene som jeg komponerer og bruker i behandlingene. Ofte anbefaler jeg kundene mine å selv lage seg urteavkok eller urtete som de kan drikke i hverdagen for å enkelt lindre mindre fordøyelsesplager, roe seg ned om kvelden for å sove bedre, eller som et alternativ til kaffe om morgenen. HER kan du få noen enkle tips til urtetebladninger du kan lage selv.


Når jeg serverer urtete og kombinerer det med aromaterapi til mine kunder.

Voilá

Voilá. Jeg håper dette var littegrann oppklarende og forhåpentlig inspirerende til at du kan bruke både eteriske oljer og vegetabilske oljer i din terapeutpraksis, eller på hjemmefronten. Det er selvfølgelig viktig å sette seg inn i de forskjellige urtene og eteriske oljenes mulige kontrainndikasjoner, og ta hensyn til dette når du serverer dem til kunder eller bruker dem selv. Bruk gjerne urtkildens planteleksikon eller en god bok som inspirasjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.