onsdag 9. mars 2022

Hemmeligheten bak den perfekte krem.

Du har kanskje prøvd å lage fuktighetskrem, men synes den blir for fet eller for vannete? 
Hva er egentlig hemmeligheten bak "den perfekte krem", og hvordan kan du lage den selv?


Kremlaging er ingen skjult hemmelighet, som har forsvunnet i tiden, en gang på Hildegaard von Bingens tid. Du synes kanskje det er vanskelig å få tilgang på gode oppskrifter, eller har prøvd deg frem, men forstår ikke oppskriftene, eller noe blir alltid feil?

Med den økende mengden entusiaster som lager kremer og salver for salg, er det naturlig at oppskriftene holdes tett til brystet. 

DIY.
Jeg brenner for å lære bort hvordan du kan lage dine egne hudpleieprodukter. I koronatiden har det vært vanskelig å gjennomføre fysiske kurs, og fordi "livet" har skjedd har jeg ikke fått satt opp nettkurs. Frem til nettkurset kommer i gang og den lille "Gjør det selv" boken jeg holder på å skrive blir ferdig, tenkte jeg å dele noen enkle tips med deg her på bloggen.
Jeg håper du vil ha nytte og glede av dem. Gi meg gjerne en tilbakemelding på hvordan kremene dine blir :)



Hvordan lage den perfekte krem?
Du trenger:
  • Bittelitt kjemiforståelse.
  • Litt kunnskap om huden. Spesielt din hud.
  • Litt kunnskap om ingrediensene man bruker.
  • En god grunnoppskrift.
-Og selvfølgelig utstyr og ingredienser til å lage kremen du vil lage.


Bittelitt kjemiforståelse:

Det meste er kjemi, også kosmetikklaging. Du trenger ikke være en kjemiekspert, men noen grunnprinsipper er lurt å forstå:
  • Hva er krem? Krem består av olje / fett og vann, som er bundet sammen med en emulgator. 
  • Hva er emulgator? Emulgator er noe som kan binde fett og vann, slik at det ikke skiller seg. 
  • Ingredienser: En oppskrift beskriver vanligvis hva du skal ha i fettfasen og vannfasen. Fettfasen = alt som er fettløselig. Det skal varmes opp / smeltes for seg selv. Vannfasen = alt som er vannløselig. Det skal varmes opp / blandes for seg selv. 
  • Rett temperatur: Når du skal blande vannfasen og få det til å binde seg bør temperatuen på de to blandingene være lik. Altså: Du varmer opp ingrediensene til ønsket temperatur, for eksempel 60 grader og bruker et termometer for å sjekke at både fettfasen og vannfasen holder 60 grader når du skal blande dem. (PS 1-2 graders forskjell pleier å gå bra, men har du HELT lik temperatur, er det en fordel.)
  • Bland krem som om du lager bernaise saus: Har du noen gang laget denne sausen, som er elsket av så mange? Det er nemlig samme prinsipp: Fett (smør) helles i en vannblanding. For å unngå at det skiller seg heller du litt og litt smør i vannblandingen og sørger for å vispe / røre smøret helt inn før du heller litt mer smør i blandingen. I tillegg er det lurt å røre samme vei hele tiden. Prøv de gjerne på en hjemmelaget bernaisesaus før du lager fuktighetskrem.


Litt kunnskap om huden:


Litt kunnskap om huden, spesielt din egen kommer godt med. En ting er den grunnleggende forståelsen av hudens oppbygging. Det er greit å vite at huden består av flere lag. Vi deler dem enkelt forklart inn i hornlag, overhud, lærhud og underhud. 

Vi har forskjellig konstitusjon, som kombinert med levesett gir forskjellig "huduttrykk". Det er greit å vite at huden er et av våre største utskillelsesorgan. Når vi vet det, blir det kanskje enda viktigere å velge å påføre pleie til huden som støtter den i stede for å blokkere den.

I naturmedisinen beskriver vi det ofte som at det som foregår inni kroppen kommer til uttrykk i huden. Derfor kan mange hudproblemer endres eller mildnes med endring i kosthold, fysisk aktivitet, fremme søvn og minske stress. 
Jeg ser for eksempel mange som har god effekt av frønæring. (Ønsker du å vite mer om frønæring eller vil ha hjelp til å bestille frønæringsprodukter fra Rain, er det bare å maile meg på romforro@gmail.com) Andre har god effekt av å øke mengden tran eller fettsyrer som tas gjennom maten.

Enkelte påvirkninger, som forurensning vær og vind, samt livets gang kan det være vanskelig å endre på. Å velge vegetabilske oljer og virkestoffer som passer til DIN hud og DITT liv, er derfor et godt utgangspunkt. Er din hud fet, tørr, normal eller blandet? Ofte er det forskjell på huden i ansiktet, på føttene, på leggene og ellers på kroppen.

Litt kunnskap om ingredienser og virkestoffer, og hvordan tilpasse kremen til deg:

Går du på hjemmesiden til nettsteder som selger ingredienser til egenproduksjon av naturkosmetikk finner du et hav av ingredienser: 
  • Fettstoffer
  • Tinkturer
  • Urteekstrakter
  • Eteriske oljer
  • Vegetabilske oljer
  • Konserveringsmidler
  • Voks
  • Fargestoff
  • Vitaminer
  • Med mer..

Det er lett å både bli svimmel av mengden og ha lyst til å kjøpe alt. Det er jo så mye bra! Er du en nysgjerrig naturkosmetikk-nybegynner er mitt hotteste tips for lommeboken og den indre opplevelsen av oversikt og kontroll: Less is more.

Kunnskap og personlig tilpasning: Les om de forskjellige vegetabilske oljene, hydrolatene og urtene. Finn en olje og et hydrolat som kan passe til din hud. Begynn med å kjøpe de nødvendige ingrediensene. En til to vegetabilske oljer er ofte nok. Et hydrolat er nok. En liten mengde konserveringsmiddel er nok. Når du får dreisen på det, kan du utvide og bli kjent med flere forskjellige ingredienser. Har du ingen økonomiske begrensninger: slå deg løs! :)

-Og husk: kremen blir ikke bedre enn kvaliteten på ingrediensene. En økologisk kaldpresset olivenolje koster mer enn en raffinert ikke-økologisk olivenolje. Til gjengjeld får du flere gode fettstoffer for huden i den økologisk kaldpressede.. En tommelfingerregel til naturkosmetikklaging: Velg alltid kaldpressede økologiske vegetabilske oljer. Det du smører utenpå huden bør ha samme kvalitet som det du putter inni kroppen.


Tveeke oppskriftene slik at de passer deg.

Jeg pleier å bruke to forskjellige kremoppskrifter, en med fettstoffer og voks og en med hele vegetabilske oljer og bivoks. Personlig foretrekker jeg hele oljer i stedet for fettstoffer. Kanskje fordi jeg er aromaterapeut og vant til å bruke vegetabilske oljer i hud- og kroppspleie. Jeg synes de hele vegetabilske oljene gir meg mulighet til å nytte flere av de gode fettsyrene i de vegetabilske oljene. Kremen blir imidlertid mer gulaktig, og ikke helt hvit. Det er smak og behag. Enkelte foretrekker den helt hvite kremen, som ligner på krem slik man er vant til å kjøpe på parfymeri / i butikken. :) Noen synes også den trekker fortere inn og blir mindre "oljete på huden. 

Det er en fordel å finne en base-kremoppskrift du liker, som du vet får den konsistensen du liker. Når du synes du får den til og skjønner metoden kan du begynne å eksperimentere deg frem til din egen oppskrift.


Å endre: 


Prinsippet for endre ingrediensene i en oppskrift er lik uansett oppskrift: 

For å endre effekt på kremen, endrer du bare innholdsstoffene.
  • Fetere krem: Bruk fetere vegetabilske oljer. Bruk eventuelt lanolin som emulgator i tillegg til bivoks. Etterhvert som du blir trygg på oppskriften kan du også prøve med litt mindre vann / hydrolat.
  • Tørrere krem: Bruk tørrere vegetabilske oljer, og unngå å bruke lanolin i oppskriften.
  • Mer flytende: Vil du ha den mer som en lotion: bruk litt mer vann / hydrolat. Tilsett bare litt mer i første omgang.
  • Tykkere: Vil du ha den tykkere: Bruk hardere oljer, som kokos, kakaosmør, mangosmør, sheasmør, osv. Tilsett eventuelt litt mer bivoks.



En kremoppskrift med fettstoff er ofte komponert slik:

Vannfasen:
MF-fett ( sodium stearoyl lactylate)
Urteavkok / hydrolat /deminrealisert vann
Vannløselige virkestoffer. (velges utifra effekt du ønsker på kremen.)

Fettfasen:
VE-fett (glyseryl stearate)
Lanettevoks (cetearyl alcohol)
Vegetabilske oljer (velges utifra effekt du ønsker på kremen.)
Fettløselige virkestoffer. (velges utifra effekt du ønsker på kremen.)



En kremoppskrift med vegetabilske hele oljer er som regel komponert slik:

Vannfasen:
Urteavkok / hydrolat / demineralisert vann
Vannløselige virkestoffer. (velges utifra effekt du ønsker på kremen.)

Fettfasen:
Bivoks / canubavoks
Vegetabilske oljer (velges utifra effekt du ønsker på kremen.)
Fettløselige virkestoffer. (velges utifra effekt du ønsker på kremen.)





En god grunnoppskrift:

Så var det å ha en god grunnoppskrift du kan ta utgangspunkt i. 
Tar du deg en tur på biblioteket og leter i gamle kosmetikkbøker eller surfer litt på nettet, bør du kunne finne noen gode oppskrifter du kan prøve. Obs: Finner du riktig gamle bøker vil det kunne være mange spennende oppskrifter, men muligens med ingredienser man ikke lenger anbefaler å bruke. For eks fant jeg for mange år siden en oppskrift på hjemmelaget sinksalve. Det var i min spede begynnelse med å lage hjemmelagde kremer. Jeg dro på mitt lokale apotek for å kjøpe zinkoksyd, som det sto i boken at kunne skaffes på apotek. De kunne fortelle meg at det var mange år siden de sluttet å selge zinkoksyd. Det var ansett som giftig og man brukte det ikke lenger i hjemmelagde salver... -Så der fikk jeg den! En påminnelse om å lese meg opp og ha oppdatert informasjon. 

Noen oppskriftstips:
Urtegaarden i Danmark sin hjemmeside finner du en samling oppskrifter: HER. Prøv for eksempel denne For eks denne oppskriften på basiskrem: https://www.urtegaarden.dk/opskrifter/basiscreme/
Vil du bruke noen av ingrediensene, men unngå å bestille fra Danmark kan du sjekke Sun Vita , som i Norge selger mange av produktene fra urtegaarden.
Jeg har litt forskjellige oppskrifter på denne bloggen. Her finner du alt fra ansiktsoljer til salver. 
Og herunder skal du få en god grunnoppskrift på krem:



Krembase til ansiktet for normal hud (ca 200-220 ml)


Fettfasen: 160 ml

160 ml aprikoskjerneolje eller mandelolje.

25 g bivoks

2 ml E-vitamin (tilsettes når fettfasen er på ca 72-74 grader)


Vannfasen: 40 ml

40 ml lavendelhydrolat

1,5 ml Optiphen (tilsettes når fettfasen er på ca 72-74 grader)



Slik gjør du:

Varm opp fettfasen og vannfasen hver for seg. Bruk termometer. Unngå at fettfasen overstiger 80 grader. Når temperaturen er helt lik: Hell vannfasen i fettfasen, litt og litt. Pisk inn alt vannet før du heller i mer. La stå i romtemperatur. Rør opp kremen innimellom. Den stivner til etterhvert som temperaturen synker. Sørg for å røre samme vei hver gang du rører. La stå på benken, tildekket, til neste dag. Rør opp på nytt. Fyll kremen på en steril krukke / glass.


Ønsker du å kjøpe min lille naturkosmetikkbok når den kommer, eller være med på kurs? Send meg en epost på romforro@gmail.com, så holder vi kontakten.



Hilsen Viviann Alexandra.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.