tirsdag 25. august 2015

Kornblomsten: mange skjulte egenskaper!

Kornblom - Centaurea cyanus
Kornblomsten, vakker og skinnende blå står den der, imellom alle ringblomstene som stråler i forskjellige oransjetoner i hagen. Vet du hvilken nytteverdi den har, og hva den brukes til?
Selv bruker jeg den i urteteblandingen min. Det gir, sammen med ringblomsten, en nydelig fargekontrast i alt det grønnlige.

Jeg vet at kornblom finnes i den sorte teen "blå blomst": En earl grey med kornblomster, tror jeg det er. Utover det, er den kornblomstens medisinske egenskaper ukjent for mange. I alle fall har den vært det for meg. -Men som en av mine gode venner pleier å si: På seg selv kjenner man ingen andre! Derfor kan det godt være at dette er en av urtene du virkelig kan! 

Jeg har undersøkt litt om denne blå skjermplanten, som opprinnelig kommer fra Middelhavsområdet, og som så lett frør seg og farger både hager og kornåkre blå, at den har blitt sett på som ugress. -Men alle vet vi vel nå, at ugress er bare uoppdaget gull! 
.


Litt om kornbloms egenskaper og virkningsområdet:

Det er primært blomsterhodet som har blitt mest brukt. Det sies at et uttrekk av blomstene kan være lindrende ved hudinfeksjoner. Innvortes, som urtete, kan den stimulere apetitten, lindre fordøyelsesplager, styrke leveren og bekjempe visse infeksjonstilstander. På den utmerkede urtesiden www.urtekilden.no skriver de følgende om kornblomst: 

Blomstene som medisin
Blomstene, som er den delen av planten som har vært mest brukt, inneholder organiske pigmenter (anthocyaniner), et glykosid (cichoriin), bitterstoffet cnicin, saponiner, slim og garvestoffer. Disse stoffene gir kornblom svakt urindrivende, astringerende (sammentrekkende), betennelsesdempende og styrkende egenskaper. I urtemedisinen brukes blomstene primært som urtete, gjerne blandet med andre urter, mot plager i fordøyelsessystemet. Kornblom virker muligens understøttende på leverfunksjonen og kan bidra til å øke motstandskraften mot infeksjoner. Bitterstoffet cnicin fremmer fordøyelsen gjennom å stimulere appetitten og produksjonen av fordøyelsesvæsker. Cnicin er det samme bitterstoffet som finnes i benediktinertistel (Cnicus benedictus), og det virker trolig også antibiotisk mot stafylokokker og kolibakterier. Ved appetittløshet og dårlig fordøyelse kan man drikke urtete av kornblomst en halv time før hvert måltid. Teen lages ved å la to spiseskjeer blomster trekke i kokende vann i ca. 5 minutter.

Utvortes bruk av kornblom
Utvortes brukes kornblom i badeprodukter og kompresser for behandling av munnsår, skrubbsår og andre hudplager. Kompresser med bladene av kornblom kan virke lindrende ved revmatiske plager. Frøene kan brukes som et mildt avføringsmiddel for barn. Ekstrakter av kornblom tilsettes enkelte ganger i hårsjampoer og rensemjølk, og har altså vært en del i bruk som øyenvask.
Tørkede blomster av kornblom beholder fargen godt og kan tilføre teblandinger og potpurrier en vakker farge. De friske blå blomsterkronene er spiselige og kan gi et fint innslag av blått i en salatbolle.

Vil du lese mer? Klikk HER!

I aromaterapien kjenner jeg ikke til at kornblom finnes som eterisk olje, men hydrolat er mulig å få tak i. Aromedica er en av butikkene som selger kornblomsthydrolat.
Kornblomst er en virkelig enkel plante, og frøene er ofte blant de rimeligere. Får du anledning; plant den i hagen og la den lyse opp! -Eller i plantekassen eller krukken, dersom du ikke har hage. Når den blomstrer kan plukke og tørke blomstene, bruke de til te eller lage oljeuttrekk til din daglige hudpleie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.