onsdag 21. september 2016

#Aromatherapychallenge 2/12 - Cistus, grapefrukt og peppermynte!

For å finne fram i "oljeskrinet" mitt, fargekoder jeg de
eteriske oljene mine. Hvordan holder du orden på dine
eteriske oljer? Man kan dele inn etter kjemotypefamiler,
plantefamilier, affinitet til kroppsområder og kroppsystemer,
dufttyper, med mer. Det viktigste er å ha en inndeling som passer
til hvordan du tenker, når du skal bruke de eteriske oljene.
Enten det er terpeutisk på klinikk, til hudpleie, til natur-
kosmetikk, til parfymelaging, til hjemmemmebruk,
eller hva det måtte være. Finn ditt system!
I denne ukens " Aromatherapy Challenge", deler jeg dagens oljeblanding, som jeg har komponert for bruk på mitt hjemmekontor". 

Høsten er her. Jobb, studier og hverdag ruller avgårde. Jeg kan trenge noe som både er med å drive forkjølelsen avgårde, som holder binyrene i ro, hjernen og tanken klar og humøret oppe. Hva blander man da?


Oppskrift:
3 dråper Cistrose (cistus laddaniferus)
5 dråper Grapefrukt (citrus paradisi)
1 dråpe peppermynte (menta piperita)

Slik gjør du:
Bruk en diffuser eller en oljebrenner av et slag. Drypp de eteriske oljene på. Sett diffuseren på rommet ditt, gjerne tett ved siden av deg, og ta noen gode åndedrag utover dagen. Pust helt inn. Helt ut og la de mirakuløse små duftmolekylene få trekkes dypt inn i lungene, og opp til duftsenteret i hjernen, og nyt effekten!



Hva er denne blandingen godt for? 

Cistus er en spennede eterisk olje, og selv om den er en av de "gamle gode", er den relativt ny i mitt reportoar. Når du ser på hva denne eteriske oljen ofte brukes til, blir du bare nødt til å prøve den ut! Cistus, eller cistrose, som den også kalles brukes ofte til sårhealing, til styrking av immunforsvaret, balansering av binyrene, og aktivering av det parasympatiske nervesytemet (-som er aktivt når vi er i ro). Pierre Franchomme, skriver i boka l'aromathérapie exactement, at Cistus består av omtrent 50% monoterpener, i tillegg til både diterpener, estere, fenoler, aldehyder, syrer og laktoner. Han beskriver cistus sine hovedegenskaper, som: Anti-infeksjon, antiviral, antiseptisk, blodstllende, Anti-artritt, nervetonifiserende og regulerende og aktiverende for det parasympatiske nervesystemet. Han foreslår den ved følgende sykdommer og helseplager: Barnesykdommer, som meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og vannkopper. Alle virusrelaterte og autoimmune sykdommer. Ved store blødninger, arthritt, reumatiske plager og plager som er relatert til avleiringer på ledd og skjelett. Han anbefaler den også ved nevrologisk dystoni

Selv har jeg god erfaring med å bruke cistus til inhallering eller i diffuser, for å styrke luftveiene og immunforsvaret, og fremskynde helbredelsesprosessen ved influensa og forkjølelse. I tillegg til å bruke den om kvelden, sammen med lavendel eller romersk kamille, for å roe kroppen og hodet, og stimulere til en god søvn, med dyp hvile. Cistus kalles også "Rock rose", og er en av "fryktmidlene" i Bachs blomstermedisin, og en av ingredeinsene akuttmiddelet, Rescue Remedy. Rock Rose brukes ofte når frykten, angsten og redselen har satt seg så sterkt i kroppen og sinnet, at den hindrer oss ifra å kunne tenke klart, leve fritt og når frykten hindrer oss i å ta avgjørelser i livet. 


Peppermynte og grapefrukt .

Peppermynte (menta piperita). Foto:Viviann Alexandra Knutsen.
Peppermynte: Noe av det jeg husker at overrasket meg da jeg begynte å lære om de eteriske oljenes kjemi, var peppermyntens sammensetning. Visste du at den inneholder kjemiske komponenter, som gjør den både realtivt mild for huden og betennelsesdempende? Dermed er den en utmerket eterisk olje ved muskelspenninger, og spenningsrelatert hodepine og migrene. Den kan også være lindrende ved feber. Ved tørrhoste kan den være en god hjelp, fordi den ser ut til å virke dempende på hosterefleksen (Dermed skal den ikke brukes ved hoste med mye slim, for slimet vil vi ha ut av hals og luftveier!) Det er bare VELDIG viktig å blande den ut, og respektere dens sterke kjølende egenskaper. Dersom du vil bruke peppermynte på hele kroppen, anbefaler jeg å bruke max 1-3 dråper eterisk olje til 30 ml vegetabilsk olje, og gjerne kombinere den med en annen eterisk olje. Hvis ikke kan det bli alt for sterkt avkjølende for kroppen!

Grapefrukt: Har et godt beskrivende latinsk navn: Citrus paradisi: Paradisets sitrusduft. Jeg bruker den ofte i oljeblandinger for cellulitt, detox (emosjonelt, fysisk og mentalt), ved stimulering og rensing av leveren, psykoaromaterapeutisk ved alle "hang ups" og avhengighetstilstander, og for sin oppløftende effekt på psyken, og rett og slett deilige duft. Prøv den i kombinasjon med de litt tyngre eteriske oljene, eller med tre-oljene! Selv en dråpe kan gjøre underverker med duftkombinasjonen.


Din tur!

Jeg håper dette var til inspirasjon, og jeg håper du både prøver ut og selv deler en oljeblanding eller en eterisk olje, som du har kjærlighet, undring, affeksjon, interesse, pasjon for. La oss inspirere og bli inspirerte. Tagg det du deler med #aromatherapychallenge .etnen du deler på Facebook, instagram, twitter, å din blogg peller i  andre sosiale media. -Så finner vi lettere igjen hverandres delinger. Nå er det din tur til å dele. Gleder meg til å bli inspirert!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.